Mitä intuitiivinen syöminen ei ole

Törmäsin erittäin hyvään kysymykseen siitä, mikä luokitellaan laihdutusbisnekseksi ja mikä ei. Intuitiivisessa syömisessä raja vedetään siihen, että jos on kyseessä ”intentional weightloss” eli tarkoituksellinen ja tavoitteellinen painonpudotus niin silloin kyse on laihduttamisesta.

Ei laihduttamisessa sinänsä ole mitään pahaa tai väärin, monet ihmiset sitä haluavat tehdä silti vaikka tuntisivatkin tilastot ja todennäköisyydet eli sen, että 80-95% laihduttaneista lihoo kaiken takaisin ja moni korkojen kera. Jokainen saa loppupeleissä tehdä kehollaan mitä ikinä haluaa.

Laihdutusalan yrittäjissäkin on enemmän ja vähemmän vastuullisia. Ala tarjoaa monille työtä ja monilla alan yrittäjillä on hyvät tarkoitukset ja uskovat asiaansa aidosti, eikä vain ”rahat pois” -meiningillä. Osa laihdutusalan yrittäjistä on varsin lähellä intuitiivistä syömistä, toiset taas todella kaukana.

Moni ravitsemusterapeuttikin on siinä mielessä rajatapaus, että jos asiakas haluaa syödä intuitiivisesti, he tukevat ja ohjaavat siinä, mutta jos asiakas haluaa välttämättä pudottaa painoaan, ko. ammattilainen sen palvelun myös tarjoaa mutta hyvä terapeutti pyrkien siihen, että palvelussa olisi mahdollisimman vähän elementtejä jotka haittaisivat esim. myöhempää intuitiiviseen syömiseen palaamista tai siirtymistä. Valitettavan suuri enemmistö laihdutusbisneksestä ei kuitenkaan tällasia ole.

Toivottavasti muutosta on tulossa. Nyt kuitenkin tuntuu olevan liikkeellä aika paljon palveluja, jotka ratsastavat intuitiivisella syömisellä mutta tähtäävät kuitenkin tarkoitukselliseen painonpudotukseen ja näitä kahta asiaa ei mun mielestä pidä sotkea keskenään, koska silloin intuitiivinen syöminen menettää perimmäisen merkityksensä.

Intuitiivinen syöminen tarkoittaa kirjaimellisesti tilaa, jossa ei pyritä tarkoitukselliseen ja tavoitteelliseen painonpudotukseen. Jos pudotat tavoitteellisesti painoasi ja vaikka tekisit sen kuinka fiksusti tahansa, se ei ole nimeltään intuitiivista syömistä. Intuitiivisen syömisen kehittäjät Tribole ja Resch vetävät tähän selkeän rajan.

Jos haluat tietää lisää intuitiivisesta syömisestä, suosittelen tutustumaan Tribole & Reschin kirjaan aiheesta ja liittymään https://www.facebook.com/groups/190478598358826

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Blogin yhteydessä olevat mainokset eivät ole blogin sinne laittamia tai hyväksymiä, eikä blogi saa niistä rahaa. En myöskään pysty ottamaan niitä pois tai estämään ilman lisäkuluja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s