Kehopositiivisuuden mustamaalausta

Viimeaikoina olen lukenut useammankin kirjoituksen jossa kehopositiivisuutta mustamaalataan. Näissä kirjoituksissa kehopostitiivisuus ymmärretään aivan väärin, joko tahallisesti tai tahattomasti.

Tapaus 1. Eräs blogisti oli sitä mieltä, että kehopositiivisuus on mennyt liian pitkälle ja johtanut lihavuuden ihannoimiseen.

Myth busted: kehopositiivisuus ei ole, eikä ole koskaan ollut lihavuuden ihannointia. Kehopositiivisuus ei voi myöskään mennä liian pitkälle, koska kehopositiivisuus tarkoittaa tasa-arvoon pyrkimistä ja tasa-arvo ei voi mennä liian pitkälle. Jos se menisi ”liian pitkälle”, se ei ole enää tasa-arvoa, eikä edes siihen pyrkimistä.

Tapaus 2. Eräs lääkäri kirjoitti, että kehopositiivisuus on mennyt liian pitkälle, kun lääkärit eivät uskalla puhua potilailleen enää painosta.

Myth busted: kehopositiivisuus ei ole koskaan kieltänyt lääkäreitä puhumasta painosta, on ainoastaan keskusteltu siitä MITEN siitä painosta tulisi puhua, jotta siitä olisi jotain hyötyäkin. Nythän painopuheesta ei ole ollut mitään kansanterveydellistä hyötyä, koska kansa edelleen lihoo. Kyllä siitä saa ja pitääkin puhua, mutta MITEN, se on asian ydin. Tähän mennessä siitä on puhuttu aivan väärin ja kansanterveyttä vahingoittaen.

Jos lääkäri ei osaa tai uskalla puhua aiheesta, ongelma on hänen kommunikointitaidoissaan, joita kannattaa tällöin kehittää. Ongelma ei ole kehopositiivisuudessa.

Pro tip lääkäreille: Kysy ensin, älä oleta. Jos et tiedä mitään potilaasi elintavoista tai painohistoriasta, kysy ensin, ennen kuin oletat mitään. Vastaanotollesi tullut lihava ihminen on juuri saattanut pudottaa kymmeniä kiloja painostaan, jos et tiedä, mitä painolle ja/tai elintavoille on aiemmin jo tehty, älä jankuta painonpudotuksesta. Se ei motivoi ketään, päinvastoin.

Täällä mm. professori Mustajoki ehdottaa, miten painosta tulisi puhua, ehdotus on hyvä ja soisin jokaisen lääkärin käyttävän tätä lähestymistapaa. https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005773581.html?share=38f709464f56d4e4f8249d3f7bf43718

Tapaus 3. Hoikka 50-vuotias Davina McCall laittaa Instagramiin itsestään bikinikuvia ja saa niistä haukkuja ja tappouhkauksia. Suomalainen personal trainer ja kolumnisti syyttää näistä kehopositiivisuutta. Hän kertoo: ”Body positivity -porukan pitäisi antaa kaikille lupa voida hyvin kropassaan ulkomuodosta huolimatta. Jos ette siihen pysty, voitte muuttaa aatteenne nimeksi body bullying.”

Myth busted: Davina McCallin haukkujat ja uhkailijat ovat nettirolleja, niitä voi saada kimppuunsa ihan mistä tahansa syystä. Jos joku heistä käyttää kehopositiivisuutta huonon käytöksensä perusteluna, se on väärin. Väärin ymmärtävät tai trollit eivät edusta kehopositiivisuutta, eikä koko aatetta voi leimata ja mustamaalata heidän huonon käytöksensä perusteella. McCallin tapauksessa trollit eivät syyllisty vain bodyshamingiin vaan myös ikäsyrjintään.

Kautta maailmanhistorian on käytetty aatteita vääryyksien verukkeena vaikka fiksummat tietävät, ettei se ole niiden alkuperäinen tarkoitus ja aina joukkoon mahtuu mätämunia, jotka käyttävät niitä väärin.

Kehopositiivisuus kuuluu kaikille, siihen ei kuulu hoikkien tai muidenkaan haukkuminen, arvostelu tai vähättely. Kehopositiivisuus tarkoittaa sitä, että kaikki ovat saman arvoisia kehon koosta, muodosta tai muista ominaisuuksista riippumatta.

En voi kuin ihmetellä, mistä tämä toistuva blogeissa ja kolumneissa esiintyvä väärin ymmärtäminen johtuu. Halutaanko kehopositiivisuutta mustamaalata tahallisesti vai onko kyseessä silkka ymmärtämättömyys? Onko liikaa vaadittu, että termeistä otetaan selvää, ennen kuin aletaan syyttelemään aivan väärää tahoa. Mikä voi olla motiivina tälle kehopositiivisuuden leimaamiselle?

Kehopositiivisuus on kehorauhan asialla, ihan kaikille, tasavertaisesti.

Tältä musta tuntuu, kun luen näitä väärin ymmärtävien kirjoituksia. Hieman raskasta. Kuinkakohan monta kertaa tätä samaa asiaa pitää vielä rautalangasta vääntää?

 

 

 

 

 

Ilmoitus: blogissa olevat mainokset eivät ole bloigin sinne laittamia tai hyväksymiä. Valitettavasti en saa niitä pois kuin maksamalla ja sitä en tee, koska tämä blogi ei ole kaupallinen, enkä saa tämän kirjoittamisesta tuloja.

.

.

.

.

.

.

.

..

.

…..

..

.

.

.

.

.

.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s