Huomauttelu tappaa

Ajauduin hiljattain keskusteluun siitä, onko toisen ihmisen elintavoista huomauttaminen järkevää vai ei. Vastapuoli oli sitä mieltä, että moni ihminen ei huomaa tai tajua huonoja elintapojaan, ellei joku niistä huomauta. Itse olin vahvasti eri mieltä.

Oli sitten kyse päihdeongelmista, lihavuudesta tai mistä tahansa elintapoihin liittyvästä asiasta, uskon, että valtaosa tietää mikä on terveellistä ja mikä ei. Vai tunteeko joku vielä ihmisen, joka ei tietäisi, että tupakointi, alkoholi ja lihavuus ovat terveysriskejä?

Olen sitä mieltä, että elintavoista huomauttelu todennäköisesti vain ajaa syöpön syömään salaa ja juopon juomaan kaappiin. Ja salaa syödessään tai juodessaan tai tupakoidessaan tai vaikkapa heroiinia tykittäessään, ihminen ajautuu entistä kauemmaksi niistä sosiaalisista yhteyksistä, joista olisi hänelle apua.

Väitettäni pidettiin kyynisenä. Minulle se on elämässäni tapahtunutta realismia. Lähestulkoon jokainen suomalainen tuntee jonkun päihdeongelmaisen. Alkoholismi on todella yleistä, nykyään myös lääkeriippuvuudet ja huumeongelmat. Omasta tuttavapiiristäni on löytynyt ja löytyy edelleen näitä kaikkia tapauksia.

Joidenkin kohdalla olen uskonut, että tomera ”herättely” ja suoraan sanominen saa riippuvaisen katsomaan peiliin, tajuamaan ongelmansa ja lopettamaan. Todellisuudessa niin ei ole käynyt vaan käytännössä herättelyni jälkeen, ongelma on vain salattu minulta entistä huolellisemmin ja näin päädytty yhä kauemmas avusta ja ongelman ratkaisusta.

Monet näistä, joita olen itse tai joku muu on herätellyt, on nyt haudassa. Mitään apua herättelystä ei siis ollut, eikä mikään saa näitä ihmisiä enää takaisin. Pahensiko se ongelmaa, vai pitikö vain ennallaan, sitä emme saa koskaan tietää mutta pelkkä ajatuskin siitä, että olen saattanut huomauttelullani pahentaa jonkun ongelmaa tai pahimmassa tapauksessa olla osasyyllinen jonkun kuolemaan, on aika raskas taakka kantaa.

Huomauttelu, liittyi se sitten lihavuuteen, alkoholiin tai mihin tahansa elintapaan, ei ole vain haitallista, se voi jopa tappaa. Jos et halua olla osasyyllinen jonkun kuolemaan, lopeta huomauttelu ja keksi muita keinoja auttaa. Mitä ne keinot ovat: kuuntele, älä huomauttele. Ole läsnä, älä tuomitse. Niin yksinkertaista se on, kunpa olisin itsekin tämän tajunnut ennen kuin oli liian myöhäistä.

Jokainen kuitenkin kuuntelee ja on läsnä omien voimavarojensa puitteissa. Jos läheinen on liian syvällä addiktiossa voi hänen kuuntelunsa viedä kuuntelijan omankin mielenterveyden ja se on liian kova hinta.

 

 

 

 

2 thoughts on “Huomauttelu tappaa

  1. Surullinen näkökulma – mutta ei kyyninen.

    Tosin olen kanssasi samaa mieltä: huomauttelu ei auta. Mulle on niin monesti käynyt niin, että mikä tahansa asia on pahentunut huomauttelun jälkeen. Lisäksi epäilen huomauttelun pelonkin olevan jo tekijä, joka saa salailemaan ongelmallisemmaksi muuttuvaa käytöstä. Sen näkee lähipiirissä, mutta kyllä senkin näkee itsessään, jos uskaltaa katsoa.

  2. Hyviä pointteja!
    Sain tästä tekstistä palautetta useilta ex-päihderiippuvaisilta, jotka olivat kaikki sitä mieltä, että olin tehnyt niin tai näin en olisi voinut päihderiippuvaista mitenkään auttaa ja se on varmasti ihan totta. Totesivat myös, että läsnäolo ja kuuntelu silloin, kun joku on syvällä addiktiossa, ei enää auta vaan voi olla jopa haitallista kuuntelijalle itselleen ja toimia addiktion mahdollistajana. Näin ollen läsnäolo ja kuuntelu pitäisi tapahtua jo kauan ennen, kuin lähimmäinen on syvällä addiktion syövereissä. Eikä se välttämättä auta siltikään. Sellaisetkin ihmiset, joita on kuunneltu hyvinkin paljon saattavat päätyä addikteiksi.
    Mutta kaikista näistä pointeista huolimatta huomauttelusta ja arvostelusta ei ole kenellekään missään tilanteessa apua. Huomauttelun ja arvostelun tarkoitus on oikeasti vain huomattelijan oman pahan olon purkaminen. Yleensä se ei auta siihenkään vaan jälkikäteen huomauttelijaa saattaa itseäänkin jäädä harmittamaan omat purkauksensa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s