MindBodyBullshit

Ei ole ihme, että ihmiset ovat niin hukassa terveyteen ja painonhallintaan liittyvien asioiden kanssa, koska niihin liittyviä uskomuksia ja myyttejä on helpompi löytää netistä kuin oikeaa tietoa. Tasaisin väliajoin blogeissa ja terveyssivustoilla kiertää joku kikkakolmonen, joka muka pelastaa ihmisen terveyden ja tekee hoikaksi. Milloin se ihmeaine on etikka, milloin sitruuna.

Näitä juttuja linkitetään usein myös suomalaisille uutissivuistoille, kuten MTV3 tai iltalehtien nettiportaaleihin. Monet olettavat, että näillä sivustoilla väitetyt tai linkitetyt asiat on jotenkin tarkistettu ja siksi luotettavaa tietoa. Näin ei kuitenkaan ole.

Tässä mm. hauska esimerkki siitä, miten tiedetoimittaja huijasi mediaa ja ihmisiä uskomaan, että suklaa laihduttaa.

http://www.hs.fi/ruoka/a1432783547100

Nykypäivänä joissakin kouluissa opetetaan lähdekritiikkiä, mikä onkin internetsukupolvelle oleellinen taito. Olisi toki muillekin mutta valitettavasti valtaosa ei erota humpuukia tai suoranaisia valheita validista tiedosta. Tämän voi havaita jo vaikka MV-lehden suosiosta.

Lähdekritiikki ei ole aina helppoa niillekään, jotka sen luulevat osaavansa. Esimerkiksi pelkkä lääkärin ammatti ei kerro välttämättä kovin suuresta asiantuntijuudesta ravitsemuksen suhteen. Lääkäreiden ravitsemukseen liittyvät opinnot kun ovat melko kapeat verrattuna ravitsemustieteilijöiden koulutukseen.

Uskomuksista voi silti olla ihmisille konkreettista apua. Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus ja mielen vaikutus voi olla suurempi kuin arvaammekaan. Jos esimerkiksi vakaasti uskoo, että yöllä enkelit lentävät ja vievät kiloja pois, saattaa ihminen huomaamattaan alkaa tekemään ruokavaliossaan parempia valintoja ja näin laihtumaan.

Mikko Kuustonenkin sen tiesi: ”Enkelit lentää sun uniin ja tekee sinusta kauniin…”

Otsikossa on parodioitu MindBodyGreen -sivuston nimeä. Tämä on yksi monista terveyssivustoista, joka jakaa sitruunadieetin kaltaista huuhaata. Heftytrainingin Facebook-sivuilla jaoin hiljattain myös listan amerikkalaisista epäluotettavista terveys- ja laihdutussivustoista. Siihen linkki vielä tässä:

http://nutritionasiknowit.com/blog/2016/1/13/nutrition-sources-you-should-avoid

IMG_0241

 

4 thoughts on “MindBodyBullshit

  1. Mua on viime aikoina vähän mietityttänyt nämä fitlinet sun muut vastaavat tuotteet. Ei ehkä niinkään laihdutusmielessä vaan ylipäätänsä paremman hyvinvoinnin saavuttamisessa. Juttelin mun kampaajan kanssa maitohappobakteereista ja mm. dr ohhira tuotteesta joka on kuuluisa ja kallis…hän sanoi että kun löytää kunnon tuotteen, sen tehon kyllä huomaa kuinka vatsa toimii paljon paremmin. Samalla tavalla fitlinemyyjät kehuvat omia tuotteitaan ja viimeisin mihin olen törmännyt (ja olen kiinnostunut, en vaan tiedä saako suomesta) sen wrappifirman (siis ne mömmöt mitä kiedotaan muovikelmussa kropan ympärille) ”greens” tuotteet. Tämä ei ihan liity tosiaan sun aiheesees, mutta sinne päin. Onko ne tehokkaita tuotteita vai ei. Mä en ole huomannut esimerkiksi maitohappobakteereita käyttäessäni mitään eroa vatsan toimintaan, enkä beroccan käytössä yleiseen jaksamiseen. Mielelläni semmoisen tuotteen ottaisin käyttöön jos löytyis:-) vai onko nekin lopulta vain huuhaata…

  2. Apteekissa kun kerran ihmettelin hyllyn ääressä maitohappobakteerivalikoimaa ja kummastelin, että mistä tietää mikä on tehokas (jossain oli ollut juttua mikä sopisi mihinkin) niin farmaseutti sanoi, että eihän niistä oikein tiedäkään. Ensinnäkin kuulemma mikä kestää sen matkan perille saakka, että ehtii vaikuttamaan ja toisekseen kai toki vatsan kuntokin ehkä vaikuttaa. Tuota jälkimmäistä hän ei kyllä maininnut. No helpotti ainakin valintaa, nappasin jonkun vaan sieltä hyllystä. Maitohappobakteerien kanssahan auttaa myös ruokavalio, onneksi tykkää myös hapankaalista tms.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s