Säästöliekin purkaminen

Linkitin Heftyn Facebooksivuille tutkimuksen, jossa kymmeniä kiloja pudottaneet ihmiset lihoivat kaiken korkojen kera takaisin. Heillä oli laihduttamisen takia aineenvaihdunta tuhoutunut ja he olivat jääneet pysyvälle säästöliekille.

Tutkimus: Suurin pudottaja -kilpailijalle jää käteen vain säästöliekki

Ravitsemusterapeutit ovat olleet tutkimuksen tuloksista huolissaan, koska viesti on melko masentava: pysyvä laihtuminen on lähestulkoon mahdotonta. Jotain toivoa silti on.

Itse olin myös 2011 tuossa tilanteessa, että vuosien jojo-laihdutuksella olin saanut itseni pysyvälle säästöliekille. 1500kcal/vrk ruokavaliolla paino pysyi sitkeästi ylipainossa. Sitten päätin, että teen kaiken toisin kuin ennen.

Lisäsin kaikenlaista liikuntaa ja erityisesti panostin lihasvoiman lisäämiseen. Maksimivoimatreeneillä (isot painot, lyhyet sarjat) voima ja lihasmassa kasvoivat nopeasti. Kun kehoon tuli lisää nälkäistä lihasmassaa, pystyin syömäänkin enemmän lihomatta.

Tästä on kyse säästöliekin purkamisessa. Fitness-porukka puhuu reverse dietistä eli käänteisestä laihduttamisesta. Siinä syödyn ruuan energiamääriä lisätään pikkuhiljaa. Tähän kuuluu ruuan punnitseminen ja makrojen tarkkailu, mitä en ole tehnyt itse, enkä suosittele tätä kellekään ellei kilpaurheile.

Laihduin tuolloin 2011 16kg pääasiassa liikuntaa lisäämällä. Ruuasta vähentäminen kun ei säästöliekin takia enää toiminut. Sitten 2013 tulin raskaaksi enkä pystynyt enää liitoskipujen, anemian, pahoinvointien ym. takia liikkumaan niin runsaasti, enkä varsinkaan tekemään maksimivoimatreenejä. Eikä raskaana voi myöskään laihduttaa / olla kalorivajeella.

Pelkäsin, että kaikki pudonneet kilot tulevat ennätysvauhtia korkojen kera takaisin mutta nyt kolme vuotta ja kolme raskautta myöhemmin (2013 keskenmeno kolmannella kuulla, synnytykset 2014 ja 2016), voin todeta, että tilanne ei ole ollenkaan niin paha. Ilmeisesti sain ennen raskauksia säästöliekkiä ainakin osittain purettua. Raskauksien ja imetysten aikana vaikuttaa loputkin purkautuneen.

Nyt tiedän, että mulle ainoa ratkaisu tulevaisuudessa on saada raskauksia edeltänyt lihasmassa- ja voima takaisin. Syömisistä nipistäminen ja kalorivajeella eläminen ei toimi. Se johtaa vain säästöliekkiin ja jojo-kierteeseen.

Kokemukseni mukaan säästöliekki on purettavissa tällä reseptillä:

 1. Syödyn energiamäärän asteittainen lisääminen järkevästi (ei pelkillä herkuilla) niin, että päästään kokonaan pois kalorivajeesta.
 2. Oikeaa kunnon ruokaa (kuitua ja hitaita hiilareita, proteiinia riittävästi, hyviä rasvoja ja runsaasti kasviksia) säännöllisellä ateriarytmillä, riittäviä annoksia niin, että nälkä lähtee kokonaan. (Näitä opettelen itse vieläkin).
 3. Lihasmassan ja -voiman lisääminen maksimivoimatreenillä (isot painot, lyhyet sarjat)
 4. Muuta liikuntaa (aerobinen, intervallitreenit, HIIT, kehonhuolto ja venyttely) myös monipuolisesti.
 5. Riittävä uni ja lepo, isoimmat stressitekijät pois mahdollisuuksien rajoissa. Toki vauva- ja pikkulapsiperheissä riittävä unensaanti saattaa olla haastavaa.

Tällä reseptillä jatketaan niin pitkään kunnes aineenvaihdunta on taas normaali. Tähän voi mennä vuosia jos säästöliekki ja jojo-kierre on päässyt pahaksi ja kestänyt kauan (itselläni meni jopa noin 3-4 vuotta sen purkamiseen) mutta valitettavasti mitään oikotietäkään ei ole.

Patrik Borg on kirjoittanut myös paljon säästöliekin purkamisesta, kannattaa tutustua niihin. Esim. tässä löytyy tiivistetty vastaus asiaan.

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/04/21/miten-nalka-pysyy-poissa-ravitsemusasiantuntija-patrik-borg-vastaa

”Miten säästöliekin saa oikeasti selätettyä?

Lyhyesti: syömällä enemmän ja riittävästi, pois energiavajeista kokonaan, jotta elimistö pääsee normaalistumaan.

Liikuntaa mukaan, myös kovatehoisena, mutta täytyy muistaa, että liikkuminen on täysin hyödytöntä ja oikeastaan haitallista, jos syöminen ei ole lisääntynyt.

Monen ongelma on, ettei uskalla alkaa syödä riittävästi lihomisen pelossa. (…)

Säästöliekistä pääsemisen jälkeen paino voi myös nousta hieman eli voi käydä juuri se mitä pelätään – ja silti syömistä pitää lisätä, sillä vähäisen syömisen tie on yksinkertaisesti sillä kertaa loppuun käyty.

Sitten kun keho on alkanut toimia ja säästöliekki purettu, kannattaa miettiä tarkasti miten jatkaa, kalorirajoituksella vai elintapapohjaisella otteella. Yleensä suosittelen elintapapohjaista otetta.”

Ja täältä vähän laajemmin.

http://patrikborg.blogspot.fi/2011/08/saastoliekki.html

Tosin tämä jälkimmäinen on kirjoitettu 2011 ja sen jälkeen julkaistujen tutkimusten tulokset säästöliekistä ovat jokseenkin lannistavampia, kuin mitä 2011 on asiasta tiedetty. Tuo alun linkki on tuoreempaa tutkimustietoa.

IMG_3572

 

 

4 thoughts on “Säästöliekin purkaminen

 1. Lueskelin tuosta reverse dieetistä ja tosiaan ymmärsin että se on tarkoitettu tiukan dieetin purkamiseen ja tosiaan vaatii tarkkaa ruokamäärien sekä painon seurantaa. Itsehän olin käytännössä koko viime vuoden ”plussakaloreilla” ja tein syksyn reippaasti kuntosalitreeniä joten varmaan samansuuntaista vaikutusta, ehkä. Tuntuu tosi raskaalta tässä tilanteessa aloittaa noin massiivinen dieetti, säästöliekkiin varmasti vaikuttaa myös stressi ja väsymyskin. Mutta ideaa siinä on ja täytyy pohdiskella asiaa. Sitä en ymmärrä miksei tuota tapaa ole käytetty suurin pudottaja-kisailijoilla vai onko kenties kuitenkin?

  • Kuten kirjotinkin, en suosittele reverse dieettiä ellet ole kilpaurheilija. Se on liian raskasta jos elämässä on muutakin kuin pelkkää keholle omistautumista. Säästöliekkiä voi purkaa ilman tarkkaa ruokavalion ja painon seurantaakin kuten olen esim. itse tehnyt. Mutta hidastahan se on.

 2. Hei mitä oot mieltä, voisko säästöliekkiä purkaa ilman voimatreeniä?

  Käytännössä en ole varma, onko mulla sellaista oikeasti – en ole vuosiin ihan hirveästi jaksanut kytätä syömisiäni. Taustalla on kyllä vuosia, jolloin elin mahdollisimman pienellä.

  Mutta jos nyt rehelliseksi heittäydyn, voimatreeni on aika raskasta. Ajatuksen tasolla siis. Korkeintaan saattaisin koppeentua tekemään jotain oman kehon paino -treenejä, joten onko esim. juoksusta ja pyöräilystä tässä mitään iloa?

  • Tää on varmasti hyvin yksilöllistä, kun jokaisen keho toimii niin eri tavalla. Mutta naisten on varsinkin tosi vaikea saada lihasmassaa ja mulle se oli just toi voimatreeni mikä sai lihakset kasvamaan ja potkaisi aineenvaihdunnan taas käyntiin.
   Kantsii käydä kehonkoostumusmittauksessa selvittämässä millainen treeni toimii itselle parhaiten. Itse suosittelen klassikoita mavea ja kyykkyä, koska reisissä ja pakaroissa on isot lihakset ja naiset saa usein niihin helpoiten lihasmassaa.
   Kehonpainotreenikään ei ole huono idea, esim. yhden jalan kyykky voi olla riittävän raskas reisi/pakara liike monelle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s