Pysyvä painonpudotus

Tällaista käsitettä tarjotaan monissa uusissa ruokavalio-ohjelmissa ja elämäntapavalmennuksissa. Tavoitteena ei ole kuurimuotoinen painonpudotus vaan pysyvä muutos, jonka mukaan painon olisi tarkoitus pysyä poissa lopullisesti tai ainakin vuosia.

Onnistuneeksi pysyväksi painonpudotukseksi lasketaan se, jos on pudottanut yli 10% painostaan ja pitänyt sen pois yli 2 vuotta. Tämän määritelmän mukaan olen siis itsekin onnistunut painonpudottaja. Pudotin 2010-2011 n.15% painostani ja 2013 tilanne oli se, että kadonnutta massaa oli yhä yli 10% poissa verrattuna elämäni korkeimpaan painolukemaan.

2013 jälkeen olenkin ollut sitten 3 kertaa raskaana, joten lopullisen tilanteen näkee vasta sitten, kun raskaus- tai imetyshormonit eivät enää vaikuta kehon toimintaan.

Tilastollisesti kuulun kuitenkin siihen 5% vähemmistöön joka onnistuu ”pysyvästi” pudottamaan painoaan. Kaksi vuotta on mielestäni silti aika lyhyt aika puhua pysyvyydestä. Voi hyvinkin olla, että näiden kolmen raskauden jälkeen huippupainostani ei olekaan poissa enää sitä yli kymmentä prosenttia.

Jos siitä on poissa enää vaikka 8% kuulunko silti näihin tilastollisiin ”pysyviin onnistujiin”? Mitä jos 10 vuoden päästä kaikki onkin tullut takaisin, ehkä jopa korkojen kera?

Tämän takia suhtaudun hyvin kriittisesti ja skeptisesti siihen, että luvataan pysyvää pudotusta. Mielestä pysyvä tarkoittaa samaa kuin hautaan asti. Jos nuorehko ihminen on pitänyt muutaman vuoden pudotetun painonsa poissa, voidaanko olla varmoja, että se on pysyvää ja että tilanne on sama 10 vuoden päästä? Siksi täsmällisempää olisikin puhua pitkäaikaisista tuloksista.

Tuon 5 vuotta sitten tapahtuneen painonpudotuksen lupasin silloin itselleni elämäni viimeiseksi. Millekään laihdutuskuurille en enää ryhdy. Todennäköisesti jonkinasteista korjausliikettä täytyy tehdä kuitenkin lopun elämää. Sitä kutsutaan painonhallinnaksi.

Oma painonhallinnan tavoitteeni on pitää poissa vakavammat krooniset sairaudet, kuten 2. tyypin diabetes, ainakin eläkeikään asti eli vielä n.20-30 vuotta. Tämä tavoite ei vaadi välttämättä normaalipainon saavuttamista vaan lähinnä kohtuullisen kunnon ja ruokavalion ylläpitämistä, sekä massiivisen painnonnousun välttämistä.

Monia vakavia sairauksia vältän jo sillä, etten polta. Juominenkin saattaa jäädä hyvin vähäiseksi vielä pitkäksi aikaa. Nähtäväksi kuitenkin jää, kuinka pysyvää oma painonpudotukseni tulee sitten ihan lopulta olemaan vai kärrätäänkö mahdollisesti 200 kiloinen ruumini nosturilla krematorioon. Sen näkee sitten.

Mahan tilanne alkaa olemaan nyt aika samoissa kuin kesällä 2014.

2014-07-12-2480

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s