Älä rakasta vartaloasi

MindBodyGreen -sivustolla oli mielenkiintoinen näkökulma: http://www.mindbodygreen.com/0-17817/why-the-positive-body-image-movement-is-bad-for-women.html

Jutun ajatus oli se, että mietimme liikaa vartalon ulkonäköä, myös silloin, kun rakastamme runsaita muotojamme. Tavallaan ymmärrän kirjoittajan pointin. On ihan yhtä narsistista, jos lihava ihminen hokee peilin edessä ”rakastan vartaloani” kuin jos hoikka tai lihaksikas hokee samaa.

Jutun mukaan olisi syytä päästä kokonaan irti vartalon ulkomuotoon keskittyvästä ajatuksesta ja keskittyä sen sijaan elintapoihin.

Periaatteessa olen samaa mieltä kirjoittajan kanssa. Heftytrainingin ideologian mukaan kehon oloa ja kuntoa ei määritä peili, vaaka tai mittanauha, vaan kropan suorituskyky. Jokainen määrittää itse millaisen suorituskyvyn haluaa ja tarvitsee.

Toinen haluaa sellaisen suorituskyvyn, että pystyy juoksemaan maratonin, toiselle riittää, että pystyy juoksemaan bussiin. Oleellista on, että ihminen on itse tyytyväinen kroppansa toimintakyvyn tasoon.

Se, mitä jutussa en allekirjoita, on oletus siitä, että jokainen haluaa elää pitkään ja terveellisesti, syöden kohtuudella. Mitä jos haluaakin elää elämänsä herkutellen ja ottaa sen riskin, että mahdollisesti kuolee jo 65-vuotiaana, eikä vasta 90-vuotiaana?

Tai jos haluaa polttaa tupakkaa, vaikka tietää, että on riski saada keuhkosyöpä. Tai ruskettaa ihoaan, vaikka tietää, että siinä on riski saada ihosyöpä. Jos ihminen on itse tyytyväinen terveytensä tasoon, se riittää. Kenenkään ei tarvitse elintavoillaan miellyttää terveyskeskuksen lääkäriä tai muita veronmaksajia.

Heftytrainingin anarkiassa on pohjimmiltaa kyse itsemääräämisoikeudesta. On hyvä, että lääkärit ja media jakavat tietoa terveysriskeistä mutta on yksilön oma valinta, mitä sillä tiedolla tekee.

Mitä otsikkoon tulee, minulle on oikeastaan se ja sama rakastaako ihminen mitä kohtaa itsessään, ulkokuorta, sisintä vai kenties kumpaakin. Itse en pidä vartalon ulkomuotoa niin oleellisena asiana elämässäni mutta ei minua toisaalta haittaakaan, jos joku toinen pitää.

Otsikon tarkoitus oli vain pysäyttää ajattelemaan asiaa. Oikeasti olen sitä mieltä, että kukin tavallaan. Annetaan kaikkien kukkien kukkia. Live and let live.

Tässä kuvassa mulla oli hyvä meininki. Olin lomalla ja mulla oli hauskaa. Ehkä se näkyi ulospäin enemmän kuin ulkokuori.

IMG_0156

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s