Elä pitkään, mutta älä minun verorahoillani!

Kuulostaako otsikko hullulta? Niin minustakin. Yhtä hullulta kuin: ”Polta tupakkaa tai syö itsesi lihavaksi mutta älä odota terveyspalveluja minun verorahoillani!” Jälkimmäisessa oletus on siis se, että tupakan ja lihavuuden aiheuttamat sairaudet tulevat yhteiskunnalle kalliiksi.

Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että tupakoimattoman, normaalipainoisen ihmisen pitkä ikä saattaa tulla yhteiskunnalle vielä kalliimmaksi.

Tämä on aika itsestäänselvää: tupakoitsijat ja lihavat kuolevat nuorempina, eikä heidän ylläpitoonsa näin ollen ehdi kulua niin paljon yhteiskunnan varoja kuin niiden, jotka elävät vanhemmiksi.

http://www.nytimes.com/2008/02/05/health/05iht-obese.1.9748884.html?_r=0

Yhteiskunnalle kaikkein edullisin lienee sellainen ylipainoinen ja tupakoiva yksilö, joka on töissä 65-vuotiaaksi ja kupsahtaa heti eläkkeelle jäätyään kertalaakista vaikkapa sydänkohtaukseen.

Mutta tällaisten asioiden pähkäily on ihan absurdia. Ihmisen arvoa ei mitata sillä, kuinka halvaksi hän tulee yhteiskunnalle. Toisten ihmisten verorahat ovat ehkäpä turhin ja typerin syy muuttaa elintapojaan terveellisemmiksi. Ainoa järkevä syy panostaa terveelliseen elämään on me, myself and I.

Jokainen elää tätä elämää itselleen. Jos sitä haluaa elää sauhutellen, kuntoillen tai mässäillen, se on ihan jokaisen oma valinta, eikä toisilla ole siihen nokan koputtamista niin kauan, kuin se ei haittaa kenenkään muun elämää.

Ihminen ei ole elintavoistaan tilivelvollinen yhteiskunnalle. Terkkuja vaan David Cameronille! http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/feb/16/david-cameron-obese-big-society-benefits?CMP=fb_gu

Kiitos Sannalle juttuvinkeistä ja linkeistä!

2015-01-01-4203

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s