Arvostelua ja negatiivista palautetta

Lilyn Oisko tulta -blogissa sivuttiin samaa aihetta, josta olen tässä nyt jo pari viikkoa yrittänyt kirjoittaa. Eli itsetunnosta ja arvostelusta:

http://www.lily.fi/blogit/oisko-tulta/kaikille-hyva-itsetunto-ja-vahemman-ilkeytta

Tästä oli tarkoitus kirjoittaa osana itsetuntoon liittyvää juttusarjaa, jonka ensimmäisen osan Hefty selfesteem julkaisin pari viikkoa sitten. Tarve kirjoittaa tästä lähti siitä kun olin Hesarissa ja Inhimillisessä tekijässä. Palaute noista oli 99%sesti positiivista mutta toki joukkoon mahtuu aina negatiivisiakin.

Osa negatiivisesta palautteestakin oli lähes asiallista, tai ainakin omaa mielipidettä oltiin yritetty perustella jotenkin. Mutta yhdellä keskustelupalstalla oli jotain ihan absurdia. Sinne oltiin linkitetty Hesarin juttu ja kuva minusta ja ohessa Youtubesta löytyvä kökkö video. Videossa on yksi still-piirrokuva jostain lihavasta hamsterista ja taustalla kuuluu jotain ihme mölinää. Vaikuttaa jonkun keskenkasvuisen tekeleeltä.

Tuota videota ovat jotkut linkittäneet ko. palstalle silloinkin, jos lehdessä on ollut juttua entisen More to Love -blogin tytöistä. Mitään noista postauksista en ole enää sen koomin sieltä palstalta löytänyt. Ne kai poistuvat sitä mukaa sieltä, jos niihin ei kukaan vastaa, eikä sen enempää kiinnostu asiasta.

Netissä on maailman helpointa nimettömästi huudella puskista, haukkua ja arvostella ihmisiä ja purkaa omaa pahaa oloaan kohdistaen sitä johonkin mediassa esiintyneeseen henkilöön. Joistakin keskustelupalstoista on tullut ihmisten henkisiä kaatopaikkoja, johon oksennetaan kaikki viha milloin mitäkin vähemmistöä tai ihmistyyppiä kohtaan.

Jos arvostelu kohdistuu itseen, ei voi juuri muuta, kuin jättää se omaan arvoonsa.

Ted Roosevelt sanoi:

“It’s not the critic who counts. It’s not the man who points out how the strong man stumbled. Credit belongs to the man who really was in the arena, his face marred by dust, sweat, and blood, who strives valiantly, who errs to come short and short again, because there is no effort without error and shortcoming. It is the man who actually strives to do the deeds, who knows the great enthusiasm and knows the great devotion, who spends himself on a worthy cause, who at best, knows in the end the triumph of great achievement. And, who at worst, if he fails, at least fails while daring greatly, so that his place shall never be with those cold and cruel souls who know neither victory nor defeat.”

Tässä kuvataan hyvin sitä, millaisen riskin ihminen ottaa kun esittää mielipiteitään omalla nimellä ja naamallaan. Laittaa itsensä alttiiksi arvostelulle. Hyvin usein arvostelu tulee nimettömänä ja kasvottomana, koska arvostelijoilla harvemmin itsellään olisi ns. munaa mennä omalla nimellään ja naamallaan esittämään mielipiteitään.

”There are a lot of cheap-seats in this world where people sit back, never risk anything, and do nothing but throw criticism at people who are trying.

If you’re not in the arena also getting your butt kicked, I’m not interested in your feedback.”

Brené Brown

Eri mieltä saa toki aina olla ja fiksu osaakin sen ilmaista rakentavasti, menemättä henkilökohtaisuuksiin, loanheittoon ja arvosteluun. Pelkkä samaa mieltä oleminen ja hymistelevä konsensus ei ole sekään kovin hedelmällistä mutta negatiivisen palautteen antaminen vaatii taitoa.

IMG_0181

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s