Mistä motivaatiota?

Mistä motivaatiota?

Kuva: Sami Kero / HS

Taas kerran Kukka Laakso on asian ytimessä: ”Treeniasiaa lähestytään sinnikkäästi väärästä päästä. Se, että on ylipäätään mahdollista treenata ensisijaisesti suoritusta eikä ulkonäköä ajatellen, tuntuu myös olevan vierasta (sitä muuten kutsutaan urheiluksi).” Koko juttu löytyy täältä: http://kukkalaakso.com/2013/09/09/voima-vieras-kasite/

Tämä on ehdottomasti yksi tärkeimmistä syistä, miksi innostus liikuntaan lopahtaa jossain vaiheessa. Laihtuminen ja ulkonäkösyyt ovat yksinään yllättävän huonoja motivaattoreita liikkumiselle. Jos itse laji ja siinä kehittyminen eivät kiinnosta pätkän vertaa, ei sen harrastaminen pelkän ulkönäön ja laihtumisen motivoimana kovin pitkälle kanna.

Iltalehti listasi muutamia vinkkejä motivaation ylläpitoon mutta sujuvasti unohtavat juuri sen oleellisimman.

http://www.iltalehti.fi/laihdutus/2013090917466916_lh.shtml

Toki tämä: ”Aseta itsellesi selkeä päämäärä, jota kohti on hyvä edetä.” on ihan relevantti pointti mutta kaipaisi hieman tarkennusta. Aseta kuntoilulle joku muukin päämäärä ja tavoite kuin vain laihtuminen ja ulkonäön parantaminen. Löydä laji joka tempaa mukaansa ja jossa haluat kehittyä.

Lopulta huomaat, että haluat lähteä liikkumaan koska rakastat sitä tunnetta, kun kroppasi nostaa enemmän, hyppää korkeammalle tai venyy pidemmälle. Rakastut painojen kolinaan, tanssiparketin tuntuun jalkojesi alla, luonnon ääniin lenkkipolulla, raukeuden tunteeseen joogan jälkeen.

Kun olet löytänyt rakkauden lajiin, palaat siihen aina, tauonkin jälkeen, koska olet ikävöinyt sitä tunnetta mitä laji on itsessäsi herättänyt. Ja kun palaat, se tuntuu siltä kuin palaisit kotiin.

Mukavien asioiden tekemiseen ei tarvitse itseään tsempata ja motivoida niin paljon kuin ikävien. Jos energiankulutus on ainoa syy liikkumiselle, siitä tulee äkkiä ikävää pakkopullaa. Keskity tekniikkaan, kehittymiseen ja toiminnallisuuteen ja kaikki muu tulee perässä kuin itsestään.

3 thoughts on “Mistä motivaatiota?

 1. Täyttä asiaa! Itsekin aloin – ihan ”vahingossa” – liikkumaan aktiivisesti vasta kun huomasin, että liikunta liikunnan vuoksi voi olla kivaa. 🙂

 2. Tämä on niin totta! Pelaan mielelläni lentopalloa. Pelasin vaikka miten monta vuotta sarjassa ja kun porukan tavoite alkoi olla pelkkä voitto ja hauskuus katosi, siirryin pelaamaan vanhempien ihmisten kanssa. Rakastan lentopalloa ja olikin tuskaa olla melkein vuosi pelaamatta selkätapaturman vuoksi. Tuona aikana pystyin kuitenkin käymään salilla, mutta ei se ollut sama asia kun siitä ei saanut iloa irti ja sekin harrastus meinasi vähän jäädä.

  Olen nyt taas pari vuotta pystynyt käymään aktiivisesti pelaamassa vanhusten kanssa ja eilen uskaltauduin menemään sarjaa pelaavien harjoituksiin. Pelisuunnitelmat oli hiukan hukuksissa välillä, he pelaavat pussia ja meillä kutosta, joten paikkojen omaksumiseen meni hetki. Silti tuntuu siltä, että olen tänään menossa uudestaan – haluan oppia taas pelaamaan oikein kunnolla vaikken välttämättä virallisiin peleihin asti lähdekään. Sekin auttoi, että porukka oli osaksi tuttua eivätkä kaikki olleet vieraita. Harjoituksissa oli hauskaa ja nautin siitä. Vaikka tänään heräsinkin törkeään selkäkipuun niin tiesimpähän tehneeni taas jotakin. Jotakin mistä nautin ja jossa haluan kehittyä 🙂

  Jään todellakin seuraamaan sun blogi, onneksi Mimmi vinkkasi tästä!

  hannamaria
  http://hannamariav.blogspot.fi

  • Tervetuloa seuraamaan! 🙂 Ja hauska lukea kommentteja myös pallopelin pelaajalta. Oma haasteenihan tosiaan olisi kehittää edes jonkinlainen pallosilmä, se kun on ollut aina vähän hukassa. Vinkkejä otetaan vastaan 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s