Lahtivalaat ja taisteluhylkeet vs. tuulennussimat vinkuheinät

Ajattelin nostaa nyt sotanorsun pöydälle ja pohtia tarkemmin ihmisten ruumiinrakenteista käytettäviä nimityksiä. Missä kulkee hyvän maun rajat, mikä menee henkilökohtaisuuksiin ja mikä huumorin piikkiin.

Viime viikolla kävin muutaman kaverin kanssa keskustelua näistä erinäisistä nimityksistä. Tukevammille ihmisille on lukuisia värikkäitä ilmaisuja kuten lahtivalas, sotanorsu, taisteluhylje ja itselleni uudempi tuttavuus: hyökkäyssämpylä! Laihoja ihmisiä taas luonnehditaan termeillä: kukkakeppi, tuulennussima vinkuheinä tai anorektikko.

Toki osansa saavat myös pitkät (hongankolistaja) ja lyhyet (hukkapätkä), lihaksikkaat (steroidihirviö) ja lihaksettomat (pulkannaru). Sitten on vielä lukuisia erilaisia luonnehdintoja yksittäisistä ruumiinosista kuten räysträsperse, rimppakinttu, mätisäkki tai lauta.

Nimitysten käyttämisessä on useaa eri koulukuntaa. On niitä, joiden mielestä kaikki nimittely on törkeää käytöstä ja niitä joiden mielestä tällaisiin nimityksiin pitäisi suhtautua huumorilla. Itse olen enemmän ensimmäistä koulukuntaa mutta tapauskohtaisesti voin katsoa nimittelyä läpi sormien.

Mihin raja sitten vedetään jotta kukaan ei loukkaantuisi mutta jottei silti ajauduttaisi ylilyönteihin poliittisen korrektiudenkaan suhteen. Se on hyvin vaikea määritellä. Selkeästi ei hyväksyttävää on toiselle ihmiselle henkilökohtaisesti ja loukkaamistarkoituksella sanotut nimittelyt.

Hyväksyttävää nimittelyjen käyttö on mielestäni esimerkiksi komediassa, stand up- komiikassa ym. vastaavassa jossa loukataan tasapuolisesti kaikkia ja kaikenlaisia ihmisryhmiä. Yleisessä, kehenkään henkilöön kohdistumattomassa keskustelussa siirrytään jo harmaammalle alueelle. Vaikka noita termejä heittäisikin ihan yleisesti ja läpällä, voi joku silti ottaa ne henkilökohtaisesti ja loukkaantua. Riippuu hyvin paljon kontekstista ja varsinkin kirjoitettu sana on helppo ymmärtää väärin.

Sitten on vielä se tapa missä nimitellään jotakuta henkilökohtaisesti mutta niin, että tiedetään, että toisen huumorintaju kestää sen. Tässä pitääkin olla sitten jo todella hyvä ystävä jotta tietää missä kenenkin huumorintajun rajat kulkevat. Joidenkin mielestä kaikkien pitää kestää huumorilla heitettyä nimittelyä. Jos ei kestä, on tosikko. Ihmisellä on kuitenkin oikeus määritellä oman huumorintajunsa rajat. Näitä rajoja muiden ihmisten tulisi kunnioittaa.

Vaikka itse kestänkin melko värikkäitä ilmaisuja ja heitän niitä joskus myös itsestäni, se ei tarkoita, että muilla on lupa ihan estottomasti tulla aukomaan päätään. Ja jos tulee, sanon kyllä takaisin. Siksi harva uskaltaakaan mulle ihan mitä tahansa heittää. Itsesuojeluvaisto on hyvä olla olemassa.

Ylipainoiset saattavat käyttää itsestään ja toisistaan sotanorsu tyyppisiä nimityksiä samoin kuin amerikkalaiset mustat käyttävät itsestään ja toisistaan nimitystä nigga. Aika monille sukupolveni edustajille on kuitenkin itsestäänselvää, että valkoihoinen ei tätä nimitystä kenestäkään käytä, paitsi poikkeuksena Quentin Tarantino. Ja siitäkin ollaan montaa mieltä.

Yhteenvetona: toisia on ok nimitellä jos tuntee hyvin vastapuolen huumorintajun rajat ja tietää, ettei se loukkaa. Yleisessä keskustelussa nimitysten käyttäminen vaatii huikeaa tilannetajua. Hyvän maun rajoja on vaikea määritellä silloin kun viestin vastaanottajana on laajempi ihmisryhmä. En ota tähän ehdotonta kantaa, koska en ajattele kovin musta-valkoisesti asioista muutenkaan. Se on kuitenkin varmaa, että turvallisilla vesillä pysyy, kun pitää ohjenuorana ”jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, älä sano mitään”.

Kuvassa allekirjoittanut hyökkäyssämpylä menossa serkkunsa häihin. Kuva ei liity tapaukseen mitenkään.

2013-08-17-1258

Mainokset

3 thoughts on “Lahtivalaat ja taisteluhylkeet vs. tuulennussimat vinkuheinät

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s