IN ja OUT treenilajit

Oletko tavallinen tuulipukujuntti vai haluatko olla hip & happening, aallonharjalla viimeisimpien treenilajien suhteen? Tässä Heftytrainingin lista IN ja OUT -lajeista, sekä kestosuosikeista jotka eivät koskaan mene pois muodista.

Disclaimer: tätä, kuten muitakaan postauksiani, ei kannata ottaa vakavasti, tärkeintä on liikkuminen ja se, että harrastaa juuri sitä lajia mistä tykkää.

Disclaimer 2: tämä ei ole myöskään tilastotieteellinen katsaus lajien harrastajamääriin perustuvan suosion mukaan.

OUT

-Zumba, tuo muutama vuosi sitten Suomeenkin rantautunut erilaisia tanssilajeja yhdistävä, helppo mutta tehokkaasti sykettä nostattava jumppa joka sai valtaisan suosion. Myös HeiaHeian tilastojen mukaan Zumba on laskussa.

-Step aerobic. Onkohan tätä edes missään tarjolla enää? Laji on niin ysäri, että se on varmasti aika pian taas IN -listalla jo pelkän retroutensa vuoksi.

-Sauvakävely. Melkein kuuluisi kestosuosikkilistalle kuitenkin. Tätä lajia yritettiin tehdä muodikkaammaksi kansainvälisellä Nordic Walking -nimellä. Ei onnistunut. Lajin suosion salaisuus taitaakin olla juuri sen rehellisessä juntti-imagossa. Ja rehellisessä junttiudessahan ei ole mitään pahaa.

-Muokkaus ja vastaavat: ryhmäliikuntatunti, jossa tehdään pitkiä sarjoja pienillä painoilla. Aika moni nykyään jo tietää, että tuollaiset tunnit ovat lihaskunnon kannalta melkoisen turhaa puuhaa. Kaloreita toki noillakin tunneilla palaa mutta siihen noiden tuntien teho sitten jääkin. Bodypump menee hieman samaan kategoriaan, liian pitkiä sarjoja liian pienillä painoilla.

IN

-Katu- ja klubitanssityylit kuten House Dancing, Voguing, Waacking ja Popping. Kaikki keksitty joskus kymmeniä vuosia sitten mutta löydetty taas uudestaan.

-Roller derby. Jokainen aikaansa seuraava kaupunkilainen tietää mitä on Roller derby: kontaktilaji jossa rullaluistellaan joukkueessa. Joukkueiden jäsenillä on villit meikit ja vaatteet sekä roisit lempinimet. Lajissa kilpailevat vain naiset jotka eivät pelkää mustelmia ja ruhjeita. Ennen pienen piirin UG-juttu, nyt jo isomman yleisön tietoisuudessa.

-Toiminnallinen treenaaminen kuten esim. Crossfit. Rantautui Suomeen 2000-luvulla ja sai suosiota Mikko Salon voittaessa maailmanmestaruuden 2009. Reebok on laajentanut lajin suosiota aggressiivisilla mainoskampanjoillaan. Crossfit on lisenssoitu laji mutta vastaavia muitakin toiminnallisen treenaamisen lajeja, hieman erilaisilla nimivariaatioilla, on syntynyt kuin sieniä sateella. Tämän suosio tosin alkaa ehkä kohta hiipumaan perinteisten voimalajien syrjäyttäessä ne.

-Murtomaahiihto. Kestosuosikki joka on palannut nyt myös nuorten kaupunkilaisten suosioon ja siksi IN-listalla. Syynä saattaa olla erityisen lumiset talvet ja lajin retrohenkisyys.

Kestosuosikit

-Juoksu ja etenkin maratonit. Jo vuosia kestosuosikkilistalla ollut juoksu on aina ja edelleen äärimmäisen suosittua. Erilaisia juoksutapahtumia on suomen kesässä melkein joka viikolle.

-Kahvakuulaurheilu. Toiminnallisen harjoittelun buumin mukanaan tuoma lihaskuntolaji jonka suosio ei ota laantuakseen vielä vuosienkaan jälkeen. Toimii yksinään tai oheislajina muulle treenaamiselle.

-Jooga. Joogan eri alalajit kuten Hot jooga tai Yinjooga ovat olleet tasaisin väliajoin IN-listalla ja Astanga eli voimajooga on ollut kestosuosikki jo vuosikymmeniä tai satoja tai tuhansia. Toimii aina ja kaikille, pää- tai oheislajina.

Bubbling under

-Voimanosto ja painonnosto, lajit saaneet suosiota toiminnallisen urheilun myötä ja eivät ole enää vain sikaniska salikarjujen lajeja. Haastaja kahvakuulaurheilulle ja Crossfitille.

-New Jack Swing: 90-luvulta tuttu katu- ja klubitanssi jonka suosio nostanut maailmalla päätään mutta ei vielä rantautunut Suomeen.

-Triathlon: kestävyyslajina haastaja suositulle maratonjuoksulle. Menee osittain myös kestosuosikkilistalle mutta on jäänyt silti suosiossaan aika paljon juoksun jalkoihin.

-Kamppailulajit. Osittain myös kestosuosikkilistalla. Vuosituhannen vaihteessa mm. kuntonyrkkeily, thai- ja kickboxing olivat suosiossa. Nyt on nostamassa suosiotaan MMA eli Mixed martial arts eli vapaaottelu. Buumi odottaa vielä tuloaan.

Mitä mieltä olet listoista: vaihtaisitko joidenkin lajien paikkaa, lisäisitkö tai poistaisitko jotain?

viva5

Mainokset

2 thoughts on “IN ja OUT treenilajit

  1. In: hooppaus! Eli tanssia ja temppuja kunnollisen painotetun vanteen kanssa 🙂 Valitettavasti omasta kotikaupungista ei löydy opetusta, mutta Helsingissä on useita hooppauksen alkeiskursseja ja tutustumismahdollisuuksia. Kannattaa ehdottomasti kokeilla. Tästä videosta voi tsekata miltä touhu näyttää harjoittelun jälkeen: http://www.youtube.com/watch?v=b55s1hXEdOs

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s