HeiaHeiako itsepetosta?

Tämä juttu on viime vuodelta mutta silti ihan ajankohtainen kaikille jotka HeiaHeiaa liikuntapäiväkirjana käyttävät http://www.hs.fi/kotimaa/Heia+heia+Nostin+peffani+sohvalta/a1305588069853. Ne joille ko. sivusto ei ole tuttu, käy tsekkaamassa heiaheia.com.

Mitä Hesarin juttuun tulee, olen hieman eri mieltä kirjoittajan kanssa. Mistä lähtien vain kuntosalilla, lenkkipolulla tai liikuntakeskuksessa tehty liikunta on sitä ”oikeaa” treeniä ja arkiaktiivisuus tai hyötyliikunta ei ole?

Jos mietitään länsimaisen nykyihmisen terveysongelmia, ne taitavat johtua nimenomaan siitä, että arkiaktiivisuus on vähentynyt. Jos istuu työpäivät ja vapaa-ajan pääasiassa koneella, on pari viikottaista kuntosalikäyntiä tai ryhmäliikuntatuntia kärpäsen kakka valtameressä ja melko marginaalista puuhastelua terveyden kannalta. Ei sillä, että olisin liikuntapalvelujen vastustaja, päinvastoin, olen niiden suurkuluttaja mutta olen sitä mieltä, että hyötyliikunnan väheksyminen on väärä tie.

HeiaHeiaa kritisoidaan siitä, että siihen voi merkata imuroinnista ja shoppailusta lähtien kaikenlaista arkiaktiivisuutta. Hesarin kirjoittajan mielestä se antaa laiskalle synninpäästön: ”Tällä viikolla on siivottu, kävelty kerran kauppaan ja ajettu pyörällä kirjastoon! 3 tuntia ja 23 minuuttia, 745 kilokaloria poltettu! Nyt voikin sitten rauhassa vedellä vähän makkaraa ja punaviiniä viikonloppuna, koska on tullut liikuttua se suositusten mukainen kolme kertaa viikossa.” Tämä argumentti menee olkiukko-osastolle. Ajatteleeko kukaan HeiaHeian käyttäjä oikeasti noin?

Oma havaintoni on, että hyötyliikunnat HeiaHeiaan merkkaavat harrastavat paljon muutakin liikuntaa mutta merkkaavat arkiaktiivisuuden siksi ylös, että istumatyöläisen on hyvä seurata sen määrää myös. Näin teen itsekin. Pesukoneen täyttöä tms. pikkuaskaretta en sinne laita mutta jos on joku rankempi hyötyliikuntarupeama kuten muutto tai remontti, ne kannattaa merkata jos haluaa saada kattavan kuvan kaikesta liikkumisestaan. Merkkaan sinne myös matkat ja sairastelut jotta jälkikäteen näen syyn treenitauoille. Jos treenitaukoja ilman hyvää syytä löytyy, on peiliinkatsomisen ja ryhtiliikkeen paikka.

Jos HeiaHeiaan merkkaaminen kannustaa ihmisiä hyötyliikkumaan enemmän, en näe palvelussa mitään negatiivista. Jos olisin fyysisesti aktiivisessa työssä, eikä hyötyliikunnan määrää tarvitsisi pitää niin tarkasti silmällä, käyttäisin varmasti hissiä ja liukuportaita aina kun mahdollista. Istuisin myös kesät talvet autossa ruuhkassa ja harmittelisin kun en ehdi kuntosalille polkemaan kuntopyörää mutta en pyöräilisi koskaan minnekään. Olisi myös paljon pienempi kynnys palkata siivouspalvelua, muuttofirmaa ja remonttimiestä jos HeiaHeia ei auttaisi huomaamaan, että olisi hyvä heilua siinä harjan varressa ihan itse.

america-fitness-s

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s