Hyvä kunto ja geenit

Antti Huuskosen väitöskirja geenien vaikutuksesta kuntoon ja ylipainoon vaikuttaa mielenkiintoiselta: http://www.iltalehti.fi/laihdutus/2013031516787512_lh.shtml

Jos tulkitsen noita tuloksia oikein, ymmärrän asian niin, että jokainen voi vaikuttaa omaan kuntoonsa ja painoonsa mutta geeneistä johtuen se on joillekin hyvin helppoa ja toisille taas äärimmäisen vaikeaa.

Itse olen sitä tyyppiä, joka saa helposti vähäiselläkin energiansaannilla voimaa ja lihasmassaa mutta valitettavasti myös erittäin helposti rasvamassaa. Ja se rasva myös palaa tuskastuttavan hitaasti. Aerobinen kuntoni myös palautuu pitkienkin passiivisten jaksojen jälkeen suhteellisen helposti hyvään tasoonsa kun alkaa treenaamaan. Mutta tällaisilla geeneillä on luultavasti selvitty hyvin nälkävuosista ja jääkausista. Siispä en väheksy niitä yhtään.

En sitten tiedä olisiko kivempi olla sitä tyyppiä joka ei kerää rasvaa mutta ei saa kovin helposti lihastakaan ja jonka kuntokaan ei treenaamisesta huolimatta kauheasti nouse. Tätäkin tyyppiä on paljon, ulkoisesti hoikan näköisiä mutta silti melko rapakuntoisia. Ja sitten on tietty kaikkia mahdollisia variaatioita genetiikasta riippuen.

Näin ollen on aika selvää, että ihmisille pitäisi olla hyvin yksilöllisesti räätälöidyt treeniohjelmat ja ruokavaliot jotta tuloksia syntyy. On toki selvää, että maratoonarilla ja voimailijalla on erilaiset kropat vaikka genetiikka olisi täysin sama, kuten näillä kaksosilla:

ImageEro on kuitenkin yllättävän pieni, ottaen huomioon, että lajit ovat niin erilaiset. Kummallakin eittämättä on sellaiset geenit jotka edesauttavat sekä hyvää aerobista- että lihaskuntoa. Lajivalinnalla voi siis vaikuttaa vartalonmalliin, tiettyyn pisteeseen asti. Mutta sen pisteen määräävät geenit.

Oli genetiikka mikä tahansa, uskoisin, että liikunnasta on kuitenkin jokaiselle hyötyä, kunhan löytää sen oman lajinsa josta tykkää ja johon oma keho reagoi parhaiten. Itse preferoin tuota tykkäämis-aspektia. Elämä on liian lyhyt, että kannattaisi liikaa murehtia sitä miltä kroppa näyttää kun ulkonäöstä huolimatta voi saada aikamoiset kiksit kaikesta siitä, mitä sillä kropalla pystyykään tekemään.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s