Painonhallinnasta ja hyvästä kunnosta

Tehdään yksi asia heti selväksi: tämä ei ole laihdutusblogi. Näin siksi, että uskon siihen, että ihmiselle on terveyden kannalta eniten hyötyä hyvästä kunnosta, pelkkä BMI luku ei kerro vielä mitään ihmisen kunnosta ja terveydentilasta. Toki valtava ylipaino on kropalle terveysriski mutta jos nyt esimerkiksi verrataan rapakuntoista normaalipainoista ja rautaisessa kunnossa olevaa lievästi ylipainoista, voi jälkimmäinen olla terveempi. Terveys on moniulotteinen käsite, pelkkä BMI ei kerro siitä kaikkea.

Näin ollen, en usko myöskään laihdutuskuureihin. Jos ruokavaliomuutoksella haluaa parantaa terveydentilaansa, tulee muutoksen olla lopullinen. Ei ole mitään hyötyä lopettaa joidenkin ruoka-aineiden syöntiä muutaman kuukauden ajaksi, jos sen jälkeen palaa taas vanhoihin tapoihinsa. Tällöin pudotettu paino tulee aina takaisin, yleensä myös reilujen korkojen kera. Trust me, tiedän mistä puhun.

Toki on olemassa pikakuureja joiden funktio on mahtua esim. johonkin pukuun tietyssä tilaisuudessa. Tuollaiset pikakuurit tuossa tarkoituksessa ovat ihan ok, kunhan tiedostaa, ettei niiden kanssa ole mitään tekemistä pysyvän painonhallinnan kanssa.

Laihduttamista tärkeämpää on keskittyä siihen, ettei liho. Meille helposti lihoville suomalaisille (kaikki suomalaiset eivät toki kuulu tähän ryhmään, vaikka enemmistö kuuluukin) tässäkin on jo tekemistä. Elinikäinen painonhallinta on valtaosalle todella vaikeaa. Tätä eivät yhtään helpota istumatyö ja elämäntapamme joka ei juurikaan vaadi fyysisiä ponnistuksia.

Mitäpä jos laihduttamisen sijaan keskittyisimmekin vaihteeksi kaikkiin niihin muihin terveyshyötyihin joita liikunnasta saa. Kolesteroli, verenpaine, selkävaivat, yleinen jaksaminen, itsetunto, mielenterveys… listaa voisi jatkaa loputtomiin. Kaikkea tätä voi parantaa tai ainakin edesauttaa liikunnalla. Ja sitten ihan vaan se, kuinka siistiä on olla vahva ja hyväkuntoinen. Kun et rappuja kävellessäsi tee kuolemaa tai kun jaksat tanssia koko illan. Kun muuttaessa jaksat nostaa painavia huonekaluja ja kodinkoneita. Tai kun remonttia tehdessäsi pystyt laittamaan tiiliseinän matalaksi pelkällä lekalla, hartiavoimin. Se jos mikä on siistiä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s